lördag 9 juni 2012

Flyga drake.

En berättelse om att kunna stå på egna ben, en berättelse om livet och om att vara föräldrar. Vad är meningen med att vara förälder, givetvis de grundläggande och basala anledningarna som att föra mänskligheten vidare in i framtiden, skydda och skapa trygghet för sina barn. Självklara men viktiga saker. Men det är inte det enda uppgiften vi föräldrar har. Vår uppgift som föräldrar är även att dela med oss av vår kunskap och erfarenhet så att det liv vi satt till världen eller fått äran och möjligheten att ta hand om, klarar av att hantera och leva sitt eget liv på ett bra och värdigt sätt.


Hur lär man sig att flyga en drake? Hur lär man sig att ha koll på var vinden kommer ifrån? Hur mycket lina ska man släppa ut, och hur fort? Draken vi köpte till Christian hade ingen instruktionsbok, något som förmodligen inte finns till någon drake. Man lär sig att flyga drake genom någon annans kunskap och erfarenhet, en mentor eller lärare. Här i Bogotá blåser det i augusti, och i augusti tar papporna sina söner och döttrar till en öppen plats för att lära dem hur man flyger drake.


Rutiner för att få vardagen att fungera, tvätta sig, gå på toaletten eller äta. Saker som har utvecklats i en positiv riktning under våra första veckor tillsammans är som exempel, när Christian duschade tyckte han att han var klar när han hade tvålat in håret. Idag tvålar han in hela kroppen och ser till att skölja av sig ordentligt. När vi åt de första måltiderna tillsammans åt han mycket och fort, han vräkte i sig maten och tuggade dåligt. Idag äter han lungt och ser till att dela maten i lagom stora bitar innan han stoppar in dem i munnen. I stort så klarade Christian de dagliga rutinerna på egen hand redan innan han kom till oss, men omständigheterna och förhållanderna på barnhemmet gjorde honom inte så lungn och harmonisk som han borde vara. Men tillsammans jobbar vi fram bättre rutiner för vardagen.


Att visa glädje och kärlek är inte svårt för Christian. Han kramas och skrattar gärna, men när det är något som går i mot honom har han svårare för att visa vad han känner. Han drar sig gärna undan eller bara är tjurig och är det riktigt illa är han inte kontaktbar och kryper under sin säng. Här upplever vi som föräldrar en stor svårighet eftersom om man inte vet varför någon är arg eller ledsen så kan man inte göra någting åt det. Min och Annas strategi för att komma vidare, är att ofta sätta ord på känslor och att även koppla dem till olika beteenden eller situationer. Nu är pappa ledsen, mamma är glad eller när du kastar bollen i ansiktet gör det ont och pappa blir ledsen. Vi hoppas att det kommer göra det lättare för Christian att prata om varför han känner som han gör i olika situationer. Med tanke på hur han beter sig idag, att dra sig undan och tjura tyder på att han aldrig tillåtits att få visa sina känslor eller att någon har varit där och lyssnat på honom när han har varit arg, ledsen eller kanske inte ens när han har varit glad.


Bara för att man är vuxen och förälder, så kan man inte allt. Att lära hela livet är en stor förmån vi människor har. I rollen som förälder lär man sig nya saker varje dag inte bara utav andra föräldrar utan även av sina barn. Det som är självklart för mig kan vara nytt för Christian, och hur får man då honom att göra rätt? Prova, testa, misslyckas och till slut lyckas. Att lära ut är inte lätt, men det handlar om att investera i tid och tålamod och då kommer man att lyckas. En investering som resulterar i stolthet hos oss som föräldrar och självförtroende hos Christian.

Målet som förälder är givetvis ett långt, friskt och lyckligt liv för Christian, men just nu är delmålet att få Christian att flyga sin egen drake.

Draken är livet och den som håller i linan styr sitt liv. Ett barn är bara i början av sitt liv och vet inte alltid hur man styr. Vinden är medgång och motgång och det gäller att hitta hitta de rätta platserna där vinden är jämn och stark, för att få framgång eller medgång i livet. När vinden är stark känns livet bra, allt går som det ska och man känner sig fri.

Vinden är den yttre omständigheten som vi inte alltd kan påverka, men med linorna kan vi styra draken, draken som vi kallar för livet. Vi kan med kunskap och erfarenhet styra vårt liv så att vi inte tippar eller faller till marken.


12 kommentarer:

  1. Anna-Maria och Jörgen Degerlund9 juni 2012 kl. 02:18

    Så sant så! "Poeten" i er finner ord som ingen annan...

    SvaraRadera
  2. Vad ni är kloka, så underbart kloka !!! Jag älskar era liknelser och dom är så sanna. Jag kommer ta med mig dessa till mitt eget liv och i mitt förhållande till mina barn. Er Christian har fått underbara föräldrar och ni har fått en underbar liten kille som ni kan vägleda i detta stora mysterium som är livet. Tack för era fina och kärleksfulla inlägg

    SvaraRadera
  3. Jag gillar era poetiska liknelser!

    SvaraRadera
  4. Lyllos Christian som äntligen fått så fina och reflekterande föräldrar. Och lyllos er som har fått en sådan fantastisk son.

    Kram Katarina

    SvaraRadera
  5. Jisses, vilka fina metaforer ni gör. Jag håller med Ulrika. Att få läsa om er resa ger mig många relektioner i min egen vardag.

    Att bli förälder är fantastiskt men också en av de största utmaningarna i livet. Jag hade definitivt inte velat vara utan den utmaningen, den bästa i livet.

    Kram Pernilla

    SvaraRadera
  6. Grattis till eran son!!!

    Det med stressen när man äter, vi fick en förklaring till varför våra tjejer gjorde så när vi hälsade på på barnhemmet, när maten serverades fick dom Max 20 sekunder på sig att trycka i sig maten, alla barnen kom ut 20 sekunder efter maten sattes på bordet, alla barnen hade fullt med mat i munnen som tuggades klart ute på gården, då och där förstod jag varför våra barn pressade i sig maten och såg ut som ballonger efter, dom hade ju haft det beteendet i flera flera år. Våra tjejer lugnade sig efter några månader.
    Fast jag vet ju inte om eran son har haft det lika där han bott.

    Ni har en fin blogg och en fin son.
    tack för att vi får följa er på resan.

    SvaraRadera
  7. Så himla bra och fint skrivet.
    Barbro

    SvaraRadera
  8. Vilken gåva det är att kunna skriva så målande. Mycket tänkvärt! Härligt med flera små bevis på att Christian blir tryggare med er varefter dagarna går.

    Kram Lisa

    SvaraRadera
  9. Fantastiskt fint skrivet, blir riktigt berörd av er berättelse!

    SvaraRadera
  10. Hej och tack för alla fina berättelser om ert och vår Christians liv och många tankar och funderngar. Hoppaas med hela mitt hjärta att det kommer att lyckas med DRAKEN. Det är ju Christians högsta önskan. Kram från Mormor, Eta

    SvaraRadera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera